Nesūdyti kopūstai
Mūsų sveikata svarbi mums ir dėl to, kad visi tikimės sulaukti gilios senatvės. O kam gi įdomu ilgus metus praleisti lovoje su naktiniu puodu po… Žinoma, niekam, juolab tiems, kuriems tą puodą tenka atnešti ir išnešti. Žymus rusų mokslininkas, Nobelio premijos laureatas Ilja Iljičius Mečnikovas tyrinėjo ir sveikatos, ir senatvės, mirties problemas. Būtent jis tvirtino, jog daugelis bakterijų nuodija žmogaus organizmą ir sukelia raumenų atrofiją – ligą, kuri šiandien katastrofiškai plinta. I.I.Mečnikovas rekomendavo vartoti produktus, turinčius pienarūgščių bakterijų, kurios gali sunaikinti tas kenksmingąsias bakterijas. Mat yra ir “gerųjų” bakterijų, padedančių suskaidyti įvairų maistą į tokias daleles, kurias organizmas visavertiškai įsisavina. Keliaudamas po visą pasaulį I.I.Mečnikovas buvo sutikęs 143 metų ilgaamžį, besididžiuojantį puikia sveikata, geru regėjimu ir aštriu protu. Taigi šis… kasdien valgydavo nesūdytų kopūstų! Austrijoje I.I.Mečnikovui teko sutikti 101 metų amžiaus moterį, lydinčią grupes kalnų takeliais. Ji irgi kelis kartus per dieną valgydavo nesūdytų kopūstų. Žymiai natūropatui Poliui Bregui teko sutikti neįtikėtina sveikata stebinančių Balkanų gyventojų. Pasirodo, jie irgi nuolat valgydavo nesūdytų kopūstų. Juose yra daug pieno rūgšties, vitamino C ir labai svarbių enzimų (fermentų). Tas, kuris nuolat valgo šių kopūstų, niekada nedejuoja dėl širdies veiklos sutrikimų ir apskritai neturi jokių sveikatos problemų…
Kaip gi pasigaminti šio sveikatos ir ilgaamžiškumo stebuklo?
Pirmiausia pastebėsime, kad ir I.I.Mečnikovas, ir P.Bregas griežtai pasisakė prieš druskos vartojimą tokiais kiekiais, kurie šiandien laikomi įprastine norma.
Dabar receptas:
Kopūstus supjaustyti ir kietai sutrambuoti inde (tik jokiu būdu ne metaliniame ir ne plastmasiniame) 3-4 cm sluoksniu. Ant viršaus užberti ploną svogūnų ir česnakų mišinio sluoksnį (1:1). Vėl 3-4 cm kopūstų, svogūnų ir česnakų sluoksnis, ir t.t., kol iki indo viršaus liks 8-10 cm.
Visą mišinį užpilti švariu šaltu vandeniu (tik ne iš čiaupo, ne chloruotu). Viršų uždengti keliais sveikais kopūstlapiais, paskui – audinio gabalu, ant audinio – lentelę ir svorį. Indą pastatyti šiltoje vietoje (22-27o C) ir palaikyti 7-10 dienų.
Kopūstai būna specifinio (neįprasto, bet, tikiuosi, tik kol kas…) skonio.
Jei norite būti žvalūs, optimistiškai nusiteikę ir sveiki sulaukti šimto metų, - pabandyti verta.