Kalba
ru lt

Pagrindinis   Knyga   Straipsniai   Kontaktai   Svetainės medis

Autoriaus siūlomos dietos patiekalų receptai

AUTORIAUS SIŪLOMOS DIETOS PATIEKALŲ RECEPTAI

Mano dietoje minimi produktai gali smarkiai skirtis nuo tų, kuriuos žmonės įpratę vartoti. Vakarų šalių gyventojai (o dabar jau ir mūsiškiai) neišsiverčia be kokteilių, bifšteksų, popietinės cigaretės… Mano racione to nėra. Užtat visi rekomenduoti produktai – tarsi geras kuras: jie sudega visiškai ir efektyviai, yra puikus organizmo gyvybinių jėgų ir energijos šaltinis. Dauguma pacientų greitai priprato prie grynų produktų ir ląstelienos, palengvinančių virškinimą ir pagerinančių bendrąją būklę, kaip ir numato dieta. Sveiką racioną sudaro šviežios daržovės ir jų sultys, neapdorotos visų rūšių kruopos, pieno produktai nedideliais kiekiais ir natūralūs prieskoniai. Pradžioje gali pasirodyti, kad tai labai riboja pasirinkimą, tačiau toks tik pirmasis įspūdis.

Jei gaminsite patiekalus pagal mano rekomenduojamus receptus, ant Jūsų stalo visada bus įvairaus ir sveiko maisto: duonos, paštetų, aptepų sumuštiniams, sriubų ir tyrių, daržovių, salotų, salotų pagardų, padažų ir t.t. Duoną, iškeptą pagal pagrindinį receptą arba pagal jo variantus, galima užšaldyti ir laikyti keletą savaičių.Patiekalai, pagaminti pagal kitus receptus, turi būti visiškai švieži, juos reikia suvalgyti tuoj pat, kadangi šaldant sumažėja mais­tingųjų medžiagų. Visi daržovių ir vaisių patiekalai gaminami iš visiškai šviežių, o ne šaldytų ar kaip nors kitaip konservuotų produktų.

 

DUONA

 

Taisyklingai iškepta duona – svarbiausias raciono kompo­nentas. Skonis, kokybė, šviežumas – sveikatai naudingos rupių miltų duonos savybės. Tad kodėl gi neišsikepti jos patiems, kad tiksliai žinotumėt, ko į ją reikia dėti? Duoną galima išsikepti iš bet kokių rupių miltų: kvietinių, ruginių, avižinių ar kukurūzinių. Tačiau į ją jokiu būdu negalima dėti mielių ir sodos.

Pastaba! Sunkiai sergantiems ligoniams duoną reikėtų keisti daigintais kviečiais. Iš jų taip pat galima kepti blynelius, virti kisielius, daryti kokteilius.O duonos galėsite valgyti tada, kai sveikatos pagerėjimas bus stabilus.

 

Pagrindinis duonos receptas

 

5stiklinės rupių miltų; šaukštelis jūros druskos; šaukštas medaus; l ½ stiklinės lieso rūgusio pieno.

Išeiga: l kepaliukas.

Sumaišykite miltus su druska, medų su rūgpieniu, o paskui iš šių produktų gerai išminkykite tešlą. Pastatykite ją šiltai l-2 valandoms – tegul pakyla. Paskui dar kartą paminkykite, suformuokite kepaliuką, dėkite į kepimo skardą ir palikite dar pusvalandžiui. Duoną kepkite 210° C temperatūroje apie 40 minučių. Požymis, kad duona jau iškepė – duslus garsas, kai kepaliuką padaužote iš apačios.

Jokiu būdu nekepkite duonos per ilgai!

 

Variantai

 

Pagrindinį receptą galima keisti pridedant į tešlą įvairių priedų:

l stiklinę susmulkintų abrikosų be kauliukų;

1 stiklinę razinų;

2 susmulkintus obuolius ir ½ stiklinės razinų;

4 susmulkintus obuolius ir l šaukštelį cinamono.

 

PAŠTETAI PRIE DUONOS

 

Įvairiems paštetams gaminti naudojamas sviestas, lydytas sūris, naminis sūris, brinza ir kitų rūšių sūriai (turintys mažai rieba­lų ir druskos), kiaušinių tryniai, grietinė, jogurtas, prieskoninės žolelės, susmulkinti daržovių sultinio kubeliai.

 

Pagrindinis pašteto receptas

 

l šaukštas sviesto; ½ stiklinės tarkuoto sūrio; l kiaušinio trynys ir 2 šaukštai grietinėlės.

Išeiga: ¾ stiklinės pašteto.

Sviestą sumaišykite su tarkuotu sūriu, pridėkite kiaušinio trynį ir 2 šaukštus grietinėlės. Viską kruopščiai išmaišykite ir iškart patiekite.

 

Variantai

 

Pagrindinį receptą galima keisti, panaudojant kaip pagrindą įvairius pieno produktus ir pridedant skirtingų priedų:

¼ stiklinės pjaustytų ananasų;

¼ stiklinės pjaustytų porų, svogūno galvutės, petražolių, ridi­kėlių ir plonučių svogūnų laiškų;

¼ stiklinės susmulkintų riešutų;

l supjaustytą pomidorą;

l susmulkintą kubelį daržovių sultinio;

3 šaukštus čatnios (aštrių ir saldžių natūralių prieskonių).

 

SUMUŠTINIŲ APTEPAI

 

Bet kurį šios dietos rekomenduojamą produktą galima dėti tarp dviejų riekelių rupių miltų duonos, užteptos bet kuriuo paštetu, ir išeis sumuštinis – ne ką prastesnis už vakarietiškus sandvičius. Štai keletas receptų:

  • ½ stiklinės naminio sūrio sumaišyti su pusės citrinos sultimis,

tarkuotu ridikėliu ir susmulkinta svogūno galvute;

  • ½ stiklinės grietinės sumaišyti su ¼ stiklinės supjaustytų plonučių

svogūnų laiškų ir vienu šaukštu šviežių prieskoninių žalumynų;

  • 2-3 pipirnės arba sėjamųjų salotų lapus apšlakstyti citrinos sultimis,

uždėti ant plonų pomidoro riekelių.

 

 

SRIUBOS IR TROŠKINTOS DARŽOVĖS

 

Daržovių sriubos ir troškintos daržovės – svarbi sudėtinė dietos dalis. Jas nesunku paruošti, jos praturtina racioną maistingomis medžiagomis ir yra malonaus skonio. Kad skonis būtų dar geresnis, o maistingumas didesnis, naudokite buteliuose parduo­damą šaltinių vandenį, jeigu į recepto sudėtį įeina vanduo. Maistą rekomenduojama gaminti emaliuotuose arba nerūdijančio plieno puoduose, nes iš aliuminių puodų į jį patenka aliuminio.

Pastaba! Sunkiems ligoniams sriuba – per didelė prabanga, nes tada organizmas gauna per daug skysčio. Geriausias skystis tokiems ligoniams – vaistažolių nuovirai, gydomieji sulčių mišiniai, avižų kisieliai.

 

Žirnių sriuba

 

4 stiklinės vandens, 4 kubeliai daržovių sultinio, 1 ½ stiklinės ankštinių žaliųjų žirnelių, 3 vidutinio didumo svogūno galvutės.

Išeiga: 4 stiklinės sriubos.

Įdėkite kubelius į karštą vandenį; nuplaukite žirnelių ankštis ir apipjaustykite jų galiukus, nulupkite ir supjaustykite kubeliais svogūnus, sumaišykite žirnelių ankštis su svogūnais ir sudėkite į verdantį daržovių sultinį. Virkite ant silpnos ugnies, pridengę dangčiu, apie 15 minučių. Išvirę iškart patiekite.

 

Variantai

 

Receptą galima paįvairinti, pridėjus tokių priedų:

  • susmulkintų bazilikų ir/arba čiobrelių pagal skonį;

  • 2-3 vidutinio didumo kubeliais supjaustytas morkas;

  • 2-3 kubeliais supjau­stytus porus.

 

Pomidorų sriuba

 

6 nulupti ir supjaustyti dideli pomidorai, 3 stiklinės vandens, l kubelis daržovių sultinio, l vidutinė smulkiai supjaustyta svogūno galvutė, ½ stiklinės smulkiai supjaustytų petražolių.

Išeiga: 5 stiklinės.

Užvirinkite vandenį, įdėkite į jį sultinio kubelį, supjaustytas petražoles, svogūną ir pomidorus. Užvirinkite ir virkite ant labai silpnos ugnies, pridengę dangčiu, apie 15 minučių. Išvirę iškart patiekite.

 

Agurkų sriuba

 

l didelis kubeliais supjaustytas agurkas; 4 dideli nulupti ir supjaustyti pomidorai; l vidutinio didumo kubeliais supjaustytas svogūnas; l kubelis daržovių sultinio, l stiklinė vandens, ½ stiklinės tarkuoto sūrio.

Išeiga: 4 stiklinės sriubos.

Sudėkite supjaustytas daržoves ir sultinio kubelį į verdantį vandenį ir virkite sriubą ant vidutinės ugnies apie 15 min. Nukaitę suberkite į sriubą tarkuotą sūrį ir atsargiai išmaišykite. Valgykite iškart.

 

Porų sriuba

 

l supjaustyta vidutinė svogūno galvutė; 2 vidutinio didumo porai (tik baltoji dalis), supjaustyti plonais gabaliukais; 3 šaukštai grikių, 2 ½ stiklinės vandens, l lauro lapas, l kiaušinio trynys.

Išeiga: 3 stiklinės sriubos.

Sudėkite supjaustytus svogūnus, porus, grikių kruopas ir lauro lapą į puodą su vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies, pridengę dangčiu, apie 20 min. Nukaitę išimkite lauro lapą. Sumuškite kiaušinį ir trynį įdėkite į sriubą. Atsargiai maišykite, kol trynys išvirs. Paruošę iškart patiekite.

 

Žiedinių kopūstų sriuba

 

½ galvutės žiedinio kopūsto, l stiklinė vandens, 2 stiklinės lieso pieno, ½ stiklinės rupių miltų, l kubelis daržovių sultinio, 2 kiaušinių tryniai, ½ stiklinės tarkuoto sūrio, žiupsnelis muskato riešuto.

Išeiga: 6 stiklinės sriubos.

Virkite žiedinį kopūstą dangčiu pridengtame puode apie 15 min. Paskui išimkite, padalinkite į nedidelius žiedynėlius. Sumaišykite liesą pieną, daržovių sultinio kubelį ir rupius miltus su vandeniu, ku­riame virė kopūstas, ir vėl pastatykite šį mišinį ant ugnies. Su­mažinkite ugnį iki vidutinės, sudėkite žiedinį kopūstą į verdantį mišinį, atsargiai išmaišykite. Po to, nukėlę sriubą nuo ugnies, įdėkite į ją kiaušinių trynius, atsargiai maišykite, kol tryniai išvirs. Paruošę iškart patiekite, įbėrę į kiekvieną lėkštę tarkuoto sūrio ir truputį muskato riešuto.

 

Šviežias daržovių sultinys

 

l smulkiai supjaustyta vidutinė svogūno galvutė, 2 supjaustytos vidutinio didumo morkos, l vidutinio didumo supjau­stytas poras (tik baltoji dalis), l supjaustytas didelis pomidoras, l vidutinio didumo paprika, raudona arba žalia, be sėklų ir supjaustyta, ½ stiklinės susmulkintų petražolių, l lauro lapas, 4 stiklinės vandens.

Išeiga: 6 stiklinės.

Sudėkite daržoves ir prieskonius į vandenį, pridenkite puodą dangčiu, vandenį užvirinkite; sumažinkite ugnį iki pačios mažiausios ir virkite pridengę dangčiu apie l valandą. Sultinį perkoškite, išimkite iš jo visas daržoves.

 

DARŽOVĖS

 

Šviežios daržovės – dietos pagrindas. Jos svarbesnės už bet kurį kitą produktą. Daržovės – tai vertingas vitaminų ir mine­ralų šaltinis, o taip pat tikras fermentų, būtinų sveikimo procesui, lobynas. Tačiau į dietą įeina ne visos daržovės. Gūžinių raudonųjų ir baltųjų kopūstų, raugintų kopūstų ir rabarbarų visiškai negalima vartoti, jie gali būti netgi pavojingi ligoniui. Terapijoje dietai tenka svarbiausia vėžio gydymo darbo dalis. Turinčios daug ląstelienos daržovės maitina mus ir suteikia ener­gijos, o jas valgydami mes nepilnėjame. Geriau, žinoma, vartoti dar­žoves, išaugintas natūraliai, atvirame grunte, t.y. darže. Kai auginame jas patys, galime būti tikri, kad į jas nepateks pesticidų ir kitokių kenksmingų priedų iš trąšų.

Bandykite, kiek tai įmanoma, nevartoti šiltnamiuose išaugintų daržovių,nes jų augimas skatinamas įvairiais sveikatai kenksmingais priedais, jose nėra tų mais­tingųjų medžiagų, kurių turi išaugintos atvirame grunte daržovės. Pateikiu jums apytikrį sezoninio daržovių asortimento sąrašą.

 

Pavasaris

Šparagai, brokoliai, žiediniai kopūstai, cikorijos, agurkai, porai, ridikėliai, špinatai, ropės, pipirnės.

 

Vasara

Burokėliai, morkos, baklažanai, pomidorai,ropės, cukinijos, šparaginės pupelės, mangoldai ir visos pavasarinės daržovės.

 

Ruduo

Briuseliniai kopūstai, cikorijos, žali salotiniai kopūstai, salierai.

 

Žiema

Burokėliai, cikorijos, endivijų salotos, ropės, pastarnokai, salierai.

 

Daržovių paruošimas

 

Daržovių patiekalai nepaliekami kitam kartui. Gaminkite daržovių patiekalus minimaliame vandens kiekyje, kad maistingosios medžiagos nepe­reitų į jį; nekepinkite jų keptuvėje, laikykite ant ugnies kuo trumpiau,sūdykite tik vienu žiupsneliu jūros druskos. Taip gamindami būsite tikri, kad daržovėse lieka maksimalus maistingųjų medžiagų kiekis. Ir dar: kuo mažiau smulkinate ir pjaustote daržoves, tuo geriau; išimtis yra tik kietieji šakniavaisiai: ropės, burokėliai ir pastarnokų šaknys. Juos reikia nuskusti, supjaustyti kubeliais ir virti nedideliame vandens kiekyje, uždengus dangčiu, apie pusvalandį arba kol suminkštės, o ne kol visai suvirs.

 

Salotos

 

Salotoms, pagamintoms iš šviežių žalių daržovių, dietoje tenka svarbiausia vieta. Norėdami paįvairinti valgiaraštį, pasitelkite fantaziją. Galima pakeisti bet kurią iš sudėtinių salotų dalių, naudojant bet kurias daržoves ir vaisius, leidžiamus mūsų terapijoje.

 

Pagrindinis žalių salotų receptas

 

¼ sėjamųjų salotų gūželės, padalintos atskirais lapais, 2 citrinų sultys, ¼ stiklinės saulėgrąžų arba alyvų aliejaus (sergantiems vėžiu geriau tinka kukurūzų aliejus).

Išeiga: 2 porcijos.

Nuplaukite ir apipjaustykite salotų lapus, sumaišykite citrinų sultis su aliejumi, užpilkite salotų lapus padažu ir išmaišykite. Valgykite iškart, kai tik paruošite.

 

Norint pagerinti šių salotų skonį, galima pridėti kurios nors iš šių sudėtinių dalių:

  • plonais griežinėliais supjaustytų morkų ir ridikėlių;

  • griežinėliais supjaustytų pomidorų ir agurkų;

  • kubeliais supjaustytų obuolių, ridikų, petražolių;

  • smulkiai supjaustytų cikorijų;

  • plonais žiedeliais supjaustytą raudonojo svogūno galvutę;

  • tarkuotų burokėlių ir obuolių;

  • tarkuotų morkų ir paprikos;

  • šviežių endivijų salotų lapų, mangoldų ir špinatų.

 

Vasaros salotos

 

l nuluptas ir be sėklų didelis agurkas, 6 vidutiniai po­midorai, l vidutinis svogūnas, l vidutinė žalioji paprika be sėklų, l vidutinė raudonoji paprika be sėklų, 2 stiklinės virtų nešlifuotų ryžių, 2 citrinų sultys, 4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus, 4-5 dideli špinatų arba sėjamųjų salotų lapai.

Išeiga: 5 stiklinės.

Supjaustykite agurką, pomidorus, svogūną, raudonąją ir žaliąją paprikas, sudėkite daržoves į didelę salotinę. Atskirame inde sumai­šykite citrinų sultis ir saulėgrąžų aliejų; užpilkite citrinų ir aliejaus mišinį ant daržovių, išmaišykite. Sukrėskite virtus ryžius ir vėl viską išmaišykite. Įdėkite į šaldytuvą l valandai. Išėmę salotas iš šaldytuvo, sudėkite jas į dubenį, kurio dugnas išklotas špinatų arba sėjamųjų salotų lapais. Patiekite atšaldytas.

 

Salotų pagardai

 

Visoms salotoms reikia kokio nors pagardinimo. Pagrindinis citrinų ir aliejaus padažas suteikia jums neribotų galimybių rinktis įvairius variantus. Pateikiu jums majonezo receptą. Jis pagamintas į aliejaus ir citrinų padažą įdėjus kiaušinių trynių. Tai puikus padažas bet kuriam patiekalui. Be to, jį galima visaip paįvairinti, pridėjus pagal savo skonį įvairių priedų. Kai kurie iš jų pateikti po šio majonezo recepto.

 

Citrinų ir aliejaus padažas

 

3 šaukštai saulėgrąžų arba alyvų aliejaus, l šaukštas citrinų sulčių.

Išeiga: l porcija.

Sumaišykite aliejų ir citrinų sultis mažoje salotinėje, gerai išplakite, iškart užpilkite suplaktą padažą ant salotų.

 

Šio padažo galima pasigaminti iš karto daugiau ir laikyti šaldytuve sandariai uždengtame inde keletą dienų. Prieš vartojimą jį gerai suplakite, kad citrinų sultys ir aliejus susimaišytų. Norėdami page­rinti skonį arba sukurti savą padažo variantą, galite pridėti į jį kurios nors iš šių sudėtinių dalių:

 

- susmulkintų bazilikų, laiškinių česnakų, petražolių, krapų, rozmarinų arba kmynų;

  • susmulkintų ar sutrintų česnakų arba svogūnų galvučių;

  • tarkuoto sūrio;

  • medaus.

 

Majonezas

 

2 kiaušinių tryniai, l šaukštas citrinų sulčių, l šaukštelis medaus, 1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus.

Išeiga: l ½ stiklinės.

Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Suplakite elektriniu mikseriu, įjungtu vidutiniu greičiu, kiaušinių trynius, citrinų sultis ir medų. Po l šaukštą pilkite į mišinį saulėgrąžų aliejų ir kiekvieną kartą gerai suplakite. Kruopščiai plakite mišinį, kol masė sutirštės, pasidarys tanki ir žvilganti. Laikykite majonezą šaldytuve uždengtame inde ne ilgiau kaip savaitę.

 

Variantai

 

Norint receptą šiek tiek paįvairinti, galima pridėti į majonezą kurios nors iš šių sudėtinių dalių:

  • tarkuoto agurko;

  • susmulkinto česnako;

  • supjaustytos raudonosios ar žaliosios paprikos;

  • supjaustytą svogūną;

  • susmulkintų petražolių;

  • tarkuoto pomidoro;

  • citrinų sulčių;

  • apelsinų sulčių.

 

PADAŽAI

 

Padažai, kurių receptai čia pateikiami, yra būtinas tokių paprasčiausių pagrindinių patiekalų kaip virti rudi ryžiai ir daržovės priedas. Pridėję šiek tiek fantazijos jūs galėsite suteikti šiems patiekalams nepakartojamą aromatą ir skonį.

 

Svogūnų padažas

 

2 stiklinės daržovių sultinio, 2 vidutinės gerai susmul­kintos svogūnų galvutės, ½ stiklinės kukurūzų miltų, sumaišytų su ¼ stiklinės vandens, ¼ stiklinės saulėgrąžų aliejaus.

Išeiga: 2 stiklinės.

Užvirinkite sultinį, suberkite į jį svogūnus ir virkite apie 5 minu­tes. Supilkite į sultinį miltų ir vandens mišinį, kruopščiai maišykite, kol padažas pasidarys vientisas, ir nukaiskite. Kai padažas šiek tiek praauš, su­pilkite į jį saulėgrąžų aliejų ir pamaišykite, kol masė pasidarys vientisa. Paruošę iškart patiekite.

 

Sūrio padažas

 

2 stiklinės daržovių sultinio, ½ stiklinės kukurūzų miltų, ¼ stiklinės tarkuoto sūrio, ¼ stiklinės saulėgrąžų aliejaus.

Išeiga: 2 stiklinės.

Užvirinkite sultinį, suberkite miltus ir maišykite, kol padažas pasidarys vientisas; nukaiskite, suberkite tarkuotą sūrį, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Paruošę iškart patiekite.

 

Variantai

 

Ankstesnįjį receptą galite patobulinti pridėję į padažą ¼ stiklinės susmulkintų prieskoninių žolelių iškart po to, kai padažą nukaičiate. Palikite padažą l-2 min., kad pravėstų ir įgautų malonų kvapą ir skonį. Po to patiekite.

 

 

 

Pomidorų padažas

 

2 stiklinės vandens, 4 nulupti ir susmulkinti dideli pomidorai, 1 didelė supjaustyta svogūno galvutė, l kubelis daržovių sultinio, l-2 šaukštai rupių miltų, ¼ stiklinės alyvų aliejaus.

Išeiga: 2 stiklinės.

Puode sumaišykite vandenį, pomidorus, svogūną, sultinio kubelį ir mišinį užvirinkite, uždengę puodą dangčiu. Suberkite miltus, gerai pamaišykite, kol padažas taps vientisas. Nukaiskite padažą, įpilkite alyvų aliejaus ir gerai išmaišykite. Paruošę iškart patiekite.

 

Variantai

 

Ankstesnį receptą galima gaminti ir kitaip: pridėti ¼ stiklinės tarkuoto sūrio arba, jau nukaitus padažą nuo ugnies, - 2 kiaušinių trynius. Gerai išmaišykite ir iškart vartokite.

 

Pieno padažas

 

2 stiklinės lieso pieno, 3 šaukštai rupių kvietinių miltų, žiupsnelis jūros druskos, l šaukštelis muskato riešuto, l šaukštas sviesto.

Išeiga: 2 stiklinės.

Pasūdytą pieną užvirinkite uždengtame puode. Suberkite miltus ir gerai pamaišykite, kad padažas taptų vientisas, po to pridėkite muskato riešuto ir sviesto, kad padažas taptų šiek tiek riebesnis. Gerai išmaišykite. Vartokite iškart.

 

PAGRINDINIAI PATIEKALAI

 

Kruopos ir rupių miltų gaminiai, kurie dabar parduodami dieti­nio maisto parduotuvėse, žymiai palengvina pagrindinių patiekalų gaminimą. Patiekite juos su tik ką garuose išvirtomis daržovėmis, žaliomis salotomis, rupių miltų duona, vaisių desertais.

Pastaba! Sunkiems ligoniams nereikėtų valgyti miltinių patiekalų, kol jų sveikatos pagerėjimas nebus akivaizdus. Net ir pasveikę gali valgyti miltinius patiekalus tik tuo atveju, jeigu sveika kasa. Atminkite: miltai – tai sudėtinis krakmolas.

 

Rupių miltų lakštiniai su prieskoninėmis daržovėmis

 

l stiklinė nevirtų rupių miltų lakštinių, 4 stiklinės vandens, 2 šaukštai sviesto, ¼ stiklinės susmulkintų petražolių, ¼ stiklinės susmulkintų bazilikų, 1/3 stiklinės tarkuoto sūrio.

Išeiga: l porcija.

Virkite lakštinius neuždengtame puode apie 11-13 min. Nuvarvinkite juos kiaurasamtyje ir sudėkite į lėkštę. Mažame puo­delyje ištirpinkite sviestą, suberkite į jį prieskoninius žalumynus, gerai išmaišykite, nukaiskite, užpilkite ant lakštinių ir sumaišykite. Pabarstykite lakštinius tarkuotu sūriu. Pagaminę iškart patiekite.

 

Troškintos daržovės su ryžiais

 

l stiklinė nevirtų nešlifuotų ryžių, l lauro lapas, l šaukštas sviesto, l šiaudeliais supjaustyta raudonoji paprika (be sėklų), l maža smulkiai supjaustyta svogūno galvutė, l susmulkinta skiltelė česnako, 2 stiklinės šviežių plonai supjaustytų daržovių (jūsų nuožiūra – baklažanų, cukinijų, žirnelių ankščių, špinatų ir/arba brokolių), 2 kubeliais supjaustyti pomidorai, aštrus pipirėlis.

Išeiga: 2 porcijos.

Išvirkite rudus ryžius į vandenį įdėję lauro lapą. Kai jie bus gatavi, nupilkite vandenį, išimkite lauro lapą ir suberkite ryžius į lėkštę. Ištirpinkite sviestą dideliame puode, sudėkite ten papriką, svogūną ir česnaką. Paskui pridėkite įvairių daržovių mišinio, uždenkite puodą dangčiu ir patroškinkite 3-4 min. Suberkite į puodą ryžius, pomidorus, įmeskite pipirą, gerai išmaišykite. Pagaminę iškart patiekite.

 

Rupių miltų pica rusiškai

 

½ stiklinės šilto vandens ir rūgpienio, 2 šaukštai alyvų aliejaus, l šaukštelis medaus, l ¼ stiklinės rupių kvietinių miltų, 3-4 kubeliais supjaustyti dideli pomidorai, l maža smulkiai supjaustyta svogūno galvutė, l raudonoji arba žalioji kubeliais supjaustyta paprika, ½ stiklinės tarkuoto sūrio, l šaukštelis bazilikų, l šaukštelis petražolių, 2 šaukšteliai oregano (čiobrelių).

Išeiga: l apvali (30 cm skersmens) pica.

Sumaišykite vandenį, rūgpienį, medų, įpilkite 1 stiklinę miltų, gerai išmaišykite, sudėkite ant likusių miltų ir užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla pasidarys minkšta ir nebelips prie rankų. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą puodą ir palikite ją maždaug l valandai, kad pakiltų. Paskui padėkite tešlą ant riebalais pateptos kepimo skardos arba keptuvės picai, išlyginkite ją rankomis, suformuodami lygų blyną. Išdėliokite ant jo pomidorus, svogūnus, paprikas, pabarstykite bazilikais, petražolėmis, čiobreliais, ant viršaus – sūriu. Kep­kite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 200° C temperatūroje maždaug 20-30 min. arba kol pica iškeps ir kraštai paruduos. Supjaus­tykite gabalais ir iškart patiekite.

 

Spageti iš rupių miltų su daržovių padažu

 

Žinokite! Tikrieji spageti būna pagaminti vien iš labai kietų kviečių rūšių miltų ir… vandens. Visi kiti priedai – akių dūmimas. 99% mūsų parduotuvėse parduodamų “spageti” – klastotė! Visada pasiskaitykite, iš ko pagamintas produktas, ir nepirkite niekam tikusio šlamšto.

 

¼ pakelio spageti, 4 stiklinės vandens, l didelis supjaustytas pomidoras, 2 vidutinės supjaustytos svogūno galvutės, l susmulkinta česnako skiltelė, l šaukštas susmulkintų petražolių, l šaukštelis bazilikų, l šaukštelis čiobrelių, aštrus pipiras, l šaukštas sviesto, l-2 šaukštai rupių kvietinių miltų, 4 šaukštai vandens.

Išeiga: l porcija.

Virkite spageti verdančiame vandenyje apie 11-13 min., puodo neuždenkite. Nuvarvinkite juos kiaurasamtyje ir palikite. Mažame puodelyje ištirpinkite sviestą, patroškinkite jame pomidorus, svogūnus, česnaką, petražoles, bazilikus, čiobrelius, aštrųjį pipirą (uždengę dangtį). Tai užtruks apie 5 minutes. Suberkite į vandenį miltus ir išmaišykite, kad neliktų gumulėlių, po to supilkite šį mišinį į daržoves ir gerai išmaišykite. Palikite ant ugnies maždaug l min. Sudėkite spageti į pašildytą lėkštę, ant viršaus užpilkite daržovių padažo ir iškart patiekite.

 

Nešlifuoti rudi ryžiai su daržovėmis

 

½ stiklinės nevirtų rudų ryžių, l šaukštas sviesto, ¼ stiklinės vandens, l-2 stiklinės kubeliais supjaustytų įvairių šviežių daržovių, ¼ stiklinės tarkuoto sūrio, įvairių prieskonių (pagal skonį).

Išeiga: l porcija.

Išvirkite ryžius, nuvarvinkite kiaurasamtyje. Patroškinkite daržoves uždengtame puode su vandeniu apie 2-3 min. Įdėkite į daržoves sviestą, prieskonius ir ryžius. Gerai išmaišykite. Sudėkite į pašildytą lėkštę ir apibarstykite tarkuotu sūriu.Iškart patiekite.

 

Variantai

 

Ryžius galima maišyti su avižomis arba grikiais.

 

Lakštinių apkepas

l stiklinė lakštinių, 4 stiklinės vandens, l stiklinė šviežių supjaustytų špinatų, 1/3 stiklinės vandens, l šaukštas kambario temperatūros sviesto, l šaukštas rupių miltų, ¼ stiklinės lieso pieno, ¼ stiklinės tarkuoto sūrio, žiupsnelis muskato riešuto, žiupsnelis aštriosios paprikos.

Išeiga: l porcija.

Išvirkite lakštinius, nuvarvinkite kiaurasamtyje ir sudėkite į formą. Šiek tiek pakaitinkite špinatus 1/3 stiklinės vandens, kol jie suglebs ir suminkštės. Uždėkite jų sluoksnį ant lakštinių. Sumaišykite sviestą, pieną, miltus, tarkuotą sūrį ir užpilkite ant špinatų; viską apibarstykite muskato riešutu ir paprika. Kepkite patiekalą atvirame inde iš anksto įkaitintoje orkaitėje 200° C temperatūroje 10 min., paskui iškart patiekite.

 

GĖRIMAI

 

Pasukos, liesas pienas, žolelių arbatos – štai ką reikia gerti, kai laikotės dietos. Tačiau patys vertingiausi šio raciono gėrimai – šviežios vaisių ir daržovių sultys. Joms idealiai tinka daržovės ir vaisiai, išaugę be trąšų ir savo metų laiku. Nespauskite sulčių iš konservuotų arba užšaldytų vaisių ir daržovių! Sultys spau­džiamos prieš tai kruopščiai nuplovus ir nuvalius vaisius ir daržoves. Jums tereikia nebrangios elektrinės sulčiaspaudės ir galė­site savarankiškai pasigaminti skanių sulčių ir gėrimų. Gerkite sultis visą dieną – vienas, sumaišytas su šaltinio vandeniu, su pasukomis ar kitomis sultimis, o taip pat sumaišytas su vaisių minkštimu. Žemiau išvardintuose gėrimuose visų komponentų kiekiai vienodi. Kiekvienas derinys paskaičiuotas l porcijai. Galima padvigubinti ar netgi patrigubinti būtinų produktų kiekį, jeigu tikrai išgersite iškart. Sudėtines dalis galima derinti įvairiai, tačiau būtina atsižvelgti į rekomendacijas.

 

Galimi gėrimų deriniai

 

Šie sveiki gėrimai – vertingas energijos šaltinis. Jie skaniausi, kai geriami atšaldyti:

 

  • pasukos ir obuolių, citrinų, apelsinų arba braškių sultys;

  • pasukos ir kiaušinio trynys;

  • pasukos, burokėlių ir citrinų sultys;

  • pasukos, greipfrutų ir obuolių arba citrinų sultys;

  • liucernos ūglių, burokėlių, ridikėlių sultys;

  • morkų, obuolių ir/arba greipfrutų sultys;

  • vynuogių, obuolių, citrinų sultys;

  • žalios paprikos, agurko, sėjamųjų salotų ir raudonos paprikos sultys;

  • šviežių mėlynųjų slyvų, obuolių, persikų sultys;

  • špinatų, morkų, petražolių, pomidorų sultys;

  • pomidorų, kopūstų, morkų, agurkų, raudonos paprikos, špinatų sultys, smulkučiai svogūnų laiškai;

  • pomidorų, morkų, 1 svogūno galvutės sultys;

  • arbūzo (su sėklomis ir žieve) sultys.

 

Kokteiliai

 

Pabandykite užsišaldyti vaisių, o paskui galėsite gaminti iš jų kokteilius. Štai keletas pačių skaniausių kokteilių:

  • bananai, persikai, apelsinai;

  • vyšnios, slyvos, persikai;

  • greipfrutas, vynuogės, apelsinai, medus, 2 kiaušinių tryniai;

  • greipfrutas, apelsinai, 2 kiaušinių tryniai;

  • muskatinis melionas, lipčiaus medus, braškės;

  • greipfrutas, obuolys, pasukos.

 

DESERTAI

 

Desertų anaiptol nereikia išbraukti iš valgiaraščio. Mat mūsų dieta leidžia imti iš gyvenimo viską, ko tik norite, nes jos tikslas – kad jūs jaustumėtės gerai ir džiaugtumėtės gyvenimu. O desertas turi suteikti tikrą džiaugsmą. Gaminti desertus malonu, o dar maloniau juos valgyti. Jūs galite įvairiai pasirinkti sudėtines dalis ir jų proporcijas, orientuodamiesi į dietos rekomendacijas ir savo skonį bei pomėgius.

Atminkite! Visus desertus reikia valgyti praėjus 1-2 valandoms po valgio, o ne iškart, kaip esame įpratę! Arba mėgautis jais kaip visiškai atskiru patiekalu.

 

Braškių malonumas”

2 stiklinės susmulkintų braškių, 4 stiklinės vandens, ¼ stiklinės nevirtų rudų ryžių, 2 šaukštai medaus, ½ stiklinės jogurto.

Išeiga: 4-6 porcijos.

Užvirinkite vandenį atidengtame puode, suberkite nuplautus ryžius, sudėkite susmulkintas uogas ir medų, leiskite mišiniui pavirti ant vidutinės ugnies apie 8-10 min., kol masė pavirs koše; ataušinkite ir pastatykite į šaldytuvą. Patiekite atšaldytą, mažomis porcijomis. Kiekvieną porciją papuoškite jogurto “kepure”.

 

Variantai

 

Norėdami paįvairinti ankstesnįjį receptą, galite braškes pakeisti tokiomis sudėtinėmis dalimis:

  • l stikline mėlynių ir l stikline nesaldžios obuolių tyrės;

  • l stikline girtuoklių (vaivorų) ir l stikline nesaldžios obuolių tyrės;

  • l stikline braškių ir l stikline juodųjų serbentų;

  • l stikline braškių ir l stikline nesaldžios obuolių tyrės;

  • 2 stiklinėmis mėlynių;

  • 2 stiklinėmis girtuoklių.

 

Karštas sūrio pyragas

 

2 ½ stiklinės kukurūzų miltų, l stiklinė sviesto, ½ stiklinės tarkuoto sūrio, 2 kiaušinių tryniai, l šaukštelis aromatizuotos salierų druskos.

Ištirpinkite sviestą puode, palaipsniui sudėkite tar­kuotą sūrį, kukurūzų miltus, druską ir kiaušinių trynius, gerai išmai­šykite. Nukaiskite, uždenkite dangčiu, leiskite masei pastovėti apie l valandą. Iškočiokite tešlą l cm storio lakštu, susukite vyniotinį, užspauskite galus ir sujunkite juos, padarydami žiedą. Kepkite iš anksto iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Patiekite šiltą arba ataušusį iki kambario temperatūros.

 

Pagrindinis vaisinio kokteilio receptas

2 stiklinės kubeliais supjaustytų vaisių, l stiklinė vaisių sulčių.

Išeiga: 2-4 porcijos.

Atšaldytus vaisius ir sultis sumaišykite. Patiekite aukštose stiklinėse.

 

Vaisių ir sulčių derinių variantai

 

  • kubeliais supjaustyti melionas, obuolys, persikai, sumaišyti su

vynuogių sultimis;

  • kubeliais supjaustyti ananasas, obuoliai ir plonais griežinėliais –

bananai, sumaišyti su vynuogių sultimis;

  • nesmulkintos braškės ir vyšnios be kauliukų, sumaišytos su kubeliais

supjaustytais obuoliais ir obuolių sultimis.

 

Vaisinė duona

 

5 stiklinės kvietinių miltų, ½ šaukštelio jūros druskos, ¼ stiklinės medaus, ½ stiklinės tarkuotų morkų, ½ stiklinės su­smulkinto obuolio, ½ stiklinės razinų, l šaukštelis ci­namono, l šaukštelis muskato riešuto, l stiklinė rauginto lieso pieno.

Išeiga: l kepaliukas.

Sumaišykite miltus su druska ir atskirai – medų, morkas, obuo­lius, razinas, cinamoną, muskato riešutą ir raugintą liesą pieną. Palaukite truputį ir sumai­šykite viską kartu. Tešlą minkykite apie 5 min., paskui palaikykite ją šiltai maždaug l-2 valandas, kad pakilusios jos atrodytų dvigubai daugiau. Antrą kartą gerai ją išminkykite. Įdėkite suformuotą kepaliuką į riebalais pateptą duonos kepimo formą arba skardą ir palikite dar maždaug pusvalandžiui. Duoną kepkite 210° C temperatūroje. Ar jau gatava, sužinosite pastuksenę į ke­paliuką iš apačios – garsas turi būti duslus. Neperkepkite! Ataušinkite ir patiekite duoną su sūrio kremu.

 

Keptos kriaušės

 

2 didelės kietos kriaušės, ¼ stiklinės vandens, l šaukštelis cinamono.

Išeiga: 2-4 porcijos.

Nulupkite, perpjaukite kriaušes ir išpjaukite šerdeles. Į žemą keptuvę įpilkite truputį vandens, įdėkite į ją kriaušes išorine puse į apačią, pabarstykite cinamonu. Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje keptuvėje be dangtelio apie 8-10 min. Patiekite karštas.

 

GEROS SVEIKATOS RECEPTAS

 

Šie receptai liudija, kad autoriaus siūloma dieta eko­nomiška, lanksti, o patiekalai – nepaprastai skanūs. Tačiau pati svarbiausia jos savybė yra ta, kad ji kovoja su sunkiomis ligomis ir vėžiu. Toks gydymas – tai taisyklinga mityba, mitybos priedų programa ir teigiamas požiūris į gyvenimą. Kaip rodo praktika ir šimtų pasveikusiųjų likimai, šis metodas veiksmingas. O dabar atėjo laikas ir jums patiems jį išbandyti. Sėkmės jums ir geros sveikatos!

plukes.jpg

Baltoji sidabražolė

Baltoji sidabražolė padeda išvengti šių ligų ir jas gydyti:

  1. Insultą – suteikia kraujagyslių sienelėms lankstumo ir elastingumo, apsaugo jas nuo plyšimų.
  2. Infarktą, aterosklerozę – puikiai pašalina cholesterolį.
  3. Hipertoniją – mažina kraujospūdį.
  4. Visiškai panaikina radiacijos pasekmes, nes jos sudėtyje yra 11 mikroelementų. Jeigu šiandien po Černobylio avarijos turime tūkstančius pasmerktųjų, tai kiek jų bus tada, kai iš radioaktyviųjų atliekų saugyklų pasklis šimtai ir tūkstančiai tokių černobylių?! Tam reikia būti pasirengusiems jau dabar. Kitų veiksmingų vaistų šiuo atveju nėra – tik baltoji sidabražolė.
  5. Visiškai išgydo skydliaukės ligas ir tada, kai jos funkcija sustiprėjusi, ir tada kai nusilpusi. Tai patvirtinta medicinos tyrimais.
  6. Gerina širdies darbą – padeda išvengti aritmijos, padidindama amplitudę.
  7. Kompleksiškai gerina kraujo sudėtį – sustiptina jo gerąsias savybes (eritrocitus ir leukocitus), silpnina blogąsias (cholesterolis).
  8. Joje, be visų kitų elementų, dar yra: glikozido (svarbiausias gydomasis ženšenio komponentas), aminorūgščių – svarbiausio gyvybinio elemento, įvairių rauginių medžiagų.
  9. Anemiją – didina eritrocitų kiekį.
  10. Opas – joje yra sidabro antiseptiko.
  11. Skatina žarnyno veiklą.
  12. Gydo kepenis – skatina tulžies išsiskyrimą.
  13. Geriausia priemonė, jeigu nusileidusi gimda, įsipjovus ar esant pūliniams.
  14. Geriausia profilaktinė, nekenksminga priemonė, prailginanti gyvenimą.

Akmens taukai

(sinonimai: baltasis mumijus, baltasis akmuo, kalnų vaškas, kalnų ašaros)

Tai unikalus vandenyje tirpių gamtinių mineralų kompleksas.

Akmens taukai – nuostabi ir labai vertinga gamtinė medžiaga. Jų gydomųjų savybių spektras toks platus, kad juos galima vartoti sergant beveik visomis ligomis, nes jie pirmiausia veikia imuninę sistemą, t.y. stiprina organizmo gynybines jėgas.

Kinų mitologijoje akmens taukai – nemirtingųjų maistas.

Tai puikiai subalansuotas  vandenyje tirpių gamtinių mineralų kompleksas, turintis daugybę mikroelementų.

Akmens taukai neturi šalutinio poveikio organizmui. Priešingai, jie gydo viską iškart! Ir tai ne tik liaudies išsigalvojimas. Tai patvirtino ir žymiausių pasaulio onkologijos institutų mokslininkai.